Toiseen päivään herättiin utuisessa jet lagissa. Ainakin Maidi. Nukkumaan oltiin menty 4.30 Suomen aikaa ja herättiin klo 8 maissa paikallista aikaa (eli Suomessa klo 15pm), mutta olo oli kuin olisi nukkunut vain sen n. 3h ja herännyt krapulaisena. Noh, mitäs siinä muuta kuin ylös, ulos ja aamiaiselle! Käytiin vetämässä bagelit nokkaan läheisessä kahvilassa, siirrettiin kamat alakertaan ja hypättiin metrolla Manhattanin eteläkärkeen.
Ja mikäs sen parempi lääke jet lagiin kuin hypätä lauttaan ja suunnistaa Liberty Islandille katsomaan kruunipäistä patsasta. Samalla lipulla pääsi myös Ellus Islandille ja Ellis Island Museumiin, joten ei pöllömpi 18$ diili!
Ei voi kyllä säästä valittaa. Pilvetön taivas ja 30 astetta lämmintä. Oli se Statue of Liberty kyllä näkemisen arvoinen. Tuli jopa fiilisteltyä, että mitä jos olisi ekaa kertaa Amerikkaan saapuva siirtolainen ja lipuisi Ellis Islandin siirtolaisasemalle patsaan ohi jollain karjalautalla. Että mitä silloin ajattelisi?
Liberty Islandilla sitten käppäiltiin ja ostettiin ylihintaiset sushit ja Tantsulle freshly made lemonade, jota juodessa saattoi antaa juomaan sekoittumattomien sokerikokkareiden leikkiä kielen päällä.
Vapauden patsaan kruunuun ja korokkeelle olisi pitänyt varata liput etukäteen jos sinne mielisi päästä. Onneksi Taneli onnistui nyysimään unohdetun korokelipun jostain marketin kassan läheisyydestä. Maidi ei voinut vastustaa tätä romanttista elettä, ja onnistui menemään nykiläisestä opiskelijasta (lippu oli NY student ticket) ja läpäisi seulan, ja pääsi näin ihailemaan maisemia pedestaalilta patsaan hameen helman alta. Ison omenan pilvenpiirtäjäsilhuetti oli vaikuttava näky saarelta ja lautan kyydistä (kuvat valitettavasti järkkärillä).
Saarikierroksen parasta antia olo ehdottomasti myös Ellis Islandin siirtolaismuseo, jossa pääsi kulkemaan samoja reittejä ja entisöityjä huoneita pitkin, ikään kuin kulkisi siirtolaisena tarkastuksen läpi. Museossa pääsi myös testauttamaan, pääsisikö itse maihin (me ei, koska meillä oli #töitä) ja päättämään satunnaisten siirtolaisten kohtalosta. Museossa oli myös kattava historiikki Amerikan siirtolaisistoriasta.
Palattuamme saarireissulta kävimme vielä 911-muistomerkillä, joka myös itsessään oli vaikuttava näky: vain tyhjät kuopat jäljellä.
No comments:
Post a Comment